Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • slawek31113
    Elegance
    • 2007
    • 824

Zamieszczone przez _Monika_
    Dzieki za link
    OII 1,4 TSI CAXA blekmiedzik

Komentarz

• comando
      Ambiente
      • 2010
      • 244

Czy ten środek SRP można nakładać po myciu czy wcześniej trzeba przeprowadzić jakieś prace? Nie ukrywam że takie 3 w 1 mi się podoba

Komentarz

• _Monika_
        Elegance
        • 2009
        • 909
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Big
        _Monika_, chodziło mi oto ze nigdy go nie stosowałem Markę Autoglym oczywiście znam
        Ja też srp nie używałam, ale to że nie jest to QD to można bez używania powiedzieć

Zamieszczone przez slawek31113
        Dzieki za link
        Proszę

edit:
        Zamieszczone przez comando
        Czy ten środek SRP można nakładać po myciu czy wcześniej trzeba przeprowadzić jakieś prace?
        ja bym przed tym użyła jakiegoś TarRemovera i glinki.
        Później srp i na koniec jakiś wosk (mimo, że podobno srp pozostawia jakieś zabezpieczenie). Ale może niech się wypowie ktoś kto tego używał
        www.detailingclub.pl :chytry
        1.9TDi Elegance by _Monika_

Komentarz

• Maru 123
          RS
          • 2008
          • 4660

Zamieszczone przez comando
          Czy produkty do wnętrza Swisswax są warte swojej ceny ? I czy starczają na dłużej niż np. mleczko Sonaxa ?
          pytanie z dosyć oczywistą odpowiedzią :szeroki_usmiech co prawda są drogie ale mega wydajne, pprparaty do plastiku dają delikatne satynowe wykończenie nie przyciągają kurzu łatwo się wycierają-ja jestem bardzo zadowolony :wink:
          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• misiul
            Rider
            • 2011
            • 521

Powitać,
            dzięki Waszym poradom 14 letnią corollkę odmłodziłem o połowę i sprzedałem za ceną wyższą niż zakładałem.

Mam teraz pytanie o glinę do nowej Octavii. Bałem się użyć używanej do corolli glinki. Nie chcę kupować nowego zestawu quick detailer, ponieważ sporo oliwki mi zostało. Potrzebuje samą glinę i jak najmniej ścierną - nowy lakier. Obawiam się troszkę tych z allegro a maguaiers jest drogi. Polecicie coś?

Komentarz

• fernando
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1890

Zamieszczone przez misiul
              Potrzebuje samą glinę i jak najmniej ścierną - nowy lakier. Obawiam się troszkę tych z allegro a maguaiers jest drogi. Polecicie coś?
              To jest najdelikatniejsza glinka, z jaką do tej pory miałem do czynienia:

Komentarz

• fireman6
                Rider
                • 2009
                • 360

Co do SRP to mam i używam więc co nie co mogę powiedzieć.

Właściwości ściernych to praktycznie nie ma, zwłaszcza przy pracach ręcznych, zawiera filery które maskują ryski i działa również jako cleaner czyli jak Big wspomniał typowe AIO. Nigdy mnie nie podkusiło żeby zostawić bez nałożenia wosku/sealantu, swoistą wadą jest jak dla mnie, że jak komuś się spieszy to odpada bo po nałożeniu SRP trzeba odczekać min. 2h ja zawsze zostawiałem na noc i dopiero na drugi dzień kładłem wosk/sealant. Po co czekać, ano po to bo nie raz były przypadki, że ludzie nakładali SRP chwile później colli 476 czy megsa #16 i im spływało szybko. Jego właściwości czyszczące są dość, dobre, może nie czyści tak jak megsowy DC1 ale dobrze mu to wychodzi. Można go warstwować dla lepszego efektu pierwsza warstwę wypracowujemy porządnie na padzie z MF, następna po jakieś 0,5-1h już delikatnie padem gąbkowym.

PS. Uważać bo brudzi plastiki.
                Skoda Octavia 1.9TDi Ambiente Rider 04r
                Zapraszam https://www.facebook.com/detailingzpasja

Komentarz

• misiul
                  Rider
                  • 2011
                  • 521

fernando, no niezła. A co z poślizgiem, woda? Trochę drogawa ale 160 g.

Mam jeszcze takie pytanie czy użytą raz glinkę wyrzucacie, czy używacie ponownie?

Komentarz

• Maru 123
                    RS
                    • 2008
                    • 4660

A co z poślizgiem, woda?
                    WODA Z SZAMPONEM LUB QUICK DETAILER

Mam jeszcze takie pytanie czy użytą raz glinkę wyrzucacie, czy używacie ponownie?
                    glinke używasz dopóki się nie zabrudzi. jak jest już dosyć mocno zabrudzona to bierzesz nową
                    1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• idas
                      Elegance
                      • 2006
                      • 828

Powitać,
                      dzięki Waszym poradom 14 letnią corollkę odmłodziłem o połowę i sprzedałem za ceną wyższą niż zakładałem.

Mam teraz pytanie o glinę do nowej Octavii. Bałem się użyć używanej do corolli glinki. Nie chcę kupować nowego zestawu quick detailer, ponieważ sporo oliwki mi zostało. Potrzebuje samą glinę i jak najmniej ścierną - nowy lakier. Obawiam się troszkę tych z allegro a maguaiers jest drogi. Polecicie coś?
                      Na nowym Golfie VI uzywalem BiltHambler Soft bez jakichkolwiek problemow.
                      VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                      VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• macherstudio
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2008
                        • 2378
                        • Mitshibishi
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Maru 123, pytanko odważyłem się i przygotowałem szkodnika na urlop, wiedziałem że będzie stał pod drzewami ..... soki, pył, odchody ptasie starałem się ścierać chusteczkami nawilżającymi ..... teraz mam plan (dzięki misiul) aby sprawdzić czy pracę wykonałem poprawnie - muszę usunąć powstałe na urlopie zabrudzenia.

Pierwotnie korzystałem z takiego zestawu:

Teraz do usunięcia powstałych zabrudzeń, który wariant wybrać ?

1. pyt. czy ww. szampon zmywa wosk (jak dobrze przypominam sobie nie) ?
                        2. pyt. czy po spłukaniu czystą wodą z Karchera przemyć quik detailer`em i dopiero wytrzeć ?
                        3. czy po spłukaniu czystą wodą z Karchera i wytarciu do sucha ale jednak stwierdzeniu zabrudzeń umyć szamponem a nie quik detailer`em ?
                        4. czy po spłukaniu czystą wodą z Karchera i wytarciu do sucha - jeśli nie stwierdzę niedociągnięć - iść na piwo bezalkoholowe ?

wycieranie do sucha - traktować, jako usuwanie brudu czy tylko zbieranie wody ?

Dziękuję

[ Dodano: Pon 16 Maj, 11 15:38 ]
                        NO TO BĘDĘ MIAŁ PROBLEM - właśnie doczytałem, że odczekuje się po nałożeniu wosku ok 30 min u mnie było to ok 5 ;( czyli starłem wosk ??
                        www.prostetorodo.pl

Komentarz

• misiul
                          Rider
                          • 2011
                          • 521

idas,

Dobra cena! Chyba jej zaufam, potwierdź proszę czy to ta.

Komentarz

• Maru 123
                            RS
                            • 2008
                            • 4660

[quote]1. pyt. czy ww. szampon zmywa wosk (jak dobrze przypominam sobie nie) ?

NIE

2. pyt. czy po spłukaniu czystą wodą z Karchera przemyć quik detailer`em i dopiero wytrzeć ?

QUICK DETAILERA UŻYWASZ TYLKO DO NABŁYSZCZANIA I ODNOWY LBASKU A NIE DO MYCIA

3. czy po spłukaniu czystą wodą z Karchera i wytarciu do sucha ale jednak stwierdzeniu zabrudzeń umyć szamponem a nie quik detailer`em ?

JAK WYŻEJ

4. czy po spłukaniu czystą wodą z Karchera i wytarciu do sucha - jeśli nie stwierdzę niedociągnięć - iść na piwo bezalkoholowe ?

TAK

wycieranie do sucha - traktować, jako usuwanie brudu czy tylko zbieranie wody ?

TYLKO I WYŁĄCZNIE JAKO ZBIERANIE WODY!!! JAK PO BRUDNYM LAKIERZE BĘDZIEESZ TARŁ SZMATKĄ TO PORYSUJESZ LAKIER

[ Dodano: Pon 16 Maj, 11 16:10 ]
                            Zamieszczone przez macherstudio
                            [ Dodano: Pon 16 Maj, 11 15:38 ]
                            NO TO BĘDĘ MIAŁ PROBLEM - właśnie doczytałem, że odczekuje się po nałożeniu wosku ok 30 min u mnie było to ok 5 ;( czyli starłem wosk ??
                            niekoniecznie, jeśli było w miarę ciepło to po 5 minutach coś tam tego wosku zostało. polej auto wodą, jeśli woda ładnie kropelkują tzn że wosk jest, jeśli woda rozmywa się i nie tworzy kropli to zaczynasz zabawę z nakładaniem wosku od nowa.

generalnie jest tak: nakładasz wosk, czekasz ok 15-30 min. (zależy od temp.) robisz test palca ( ciągniesz palcem po lakierze, jak lakier po palcu jest czysty i wosk nie smuży to polerujesz wosk, jak czujesz że pod palcem wosk się ciągnie to jeszcze czekasz) i jak jest ok to polerujesz. niektóre woski lubią się pocić czyli dobrze jest spolerować wosk raz wystawić auto na słońce i po paru godzinach znów je wytrzeć mikrofibrą :wink:
                            1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Andrzej Z.
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 710
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

misiul, http://www.cds-autospa.pl/sklep/glinki.html
                              CDS-AutoSpa

AXR TDI+
                              Perfect Service by DobryGrześWawa
                              ET-14,352

Komentarz

• macherstudio
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2008
                                • 2378
                                • Mitshibishi
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Maru 123, sama woda nie wystarczyła osad z drzew przykleił się, namoczyłem auto i przetarłem szamponem, zeszło o dziwo bardzo szybko i delikatnie, spłukałem i teraz pytanie, efekt po tej czynności był podobny do tego, jaki widać tutaj:

Woda jakby skupiała się w kroplach na lakierze, bardzo dobrze było to widać na drzwiach, gdzieniegdzie jednak było tak, że lakier jakby odganiał wodę .... i mam zagwostkę, gdzie było dobrze, bo jak patrzę na efekciarzy na YT to zachwycają się spływającą wodą, Ty natomiast piszesz o kropelkowaniu, czy mam przez to rozumieć, efekt jaki mniej więcej widać na zdjęciu ?

Co prawda nie robiłem testu polewania lakieru już wytartego do sucha i nie wiem jak wówczas będzie się na nim woda zachowywać.
                                www.prostetorodo.pl

Komentarz

• comando
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 244

Aby zacząć przygodę z lepszymi kosmetykami zakupiłem AUTOGLYM VINYL & RUBBER CAR i AUTOGLYM SUPER RESIN POLISH SRP. Myślałem że skoro to AIO to tylko umyję samochód i nałożę ten specyfik, ale Monika wyprowadziła mnie z błędu Powiedzcie mi proszę jakie są elementy detailingu i które z nich załatwi SRP. Zaznaczam że chodzi o samochód który ma dopiero miesiąc i był myty tylko ciśnieniem.

Komentarz

• comando, zapodaj zdjęcia po aplikacji AG Vinyl&Rubber Care

Komentarz

• Enriquez
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 7685
                                      • Superb III (3V3)

a co powiecie na takie kropelkowanie po deszczu?

Pozdrawiam
                                      Marcin

Komentarz

• macherstudio
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2008
                                        • 2378
                                        • Mitshibishi
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Enriquez, czyli, że tak ma być ?
                                        www.prostetorodo.pl

Komentarz

• slawek31113
                                          Elegance
                                          • 2007
                                          • 824

Zamieszczone przez Enriquez
                                          a co powiecie na takie kropelkowanie po deszczu?
                                          po deszczu piwa w Fojutowie hihihihi dlatego tak ładnie kropelkowane :P
                                          OII 1,4 TSI CAXA blekmiedzik

Komentarz

• Maru 123
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 4660

macherstudio, powinno być tak jak u Enriquez, woda tworzy krople, wystarczy dmuchnąć na dach, maskę aby te krople zaczeły spływać jak perełki. na tym foto dobrze to widać jak krople utworzyły "ścieżki" którymi spływały.

a tak powinno to mniej więcej wygląca w zbliżeniu:

1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• macherstudio
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2008
                                              • 2378
                                              • Mitshibishi
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Maru 123, no to sprawdzę dziś na wytartym aucie, ale wydaje mi się, że moje nie spływały
                                              www.prostetorodo.pl

Komentarz

• idas
                                                Elegance
                                                • 2006
                                                • 828

Z tym kropelkowaniem i woskiem jest jeden problem. Jak popada i czlowiek ruszy powoli z parkingu, to cala woda przy hamowaniu splywa na przednia szybe :twisted:
                                                VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                                VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• macherstudio
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2008
                                                  • 2378
                                                  • Mitshibishi
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Maru 123, ostatnie pytanko, jeśli okaże się, że moje kropelkowanie polega na tym, że woda "stoi" na lakierze, czy woskować drugi raz, bez mycia szamponem zmywającym wosk ?
                                                  www.prostetorodo.pl

Komentarz

• misiul
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 521

macherstudio, na pewno wiem niedużo w porównaniu ze specami z tego wątku. Ale moim zdaniem sprawa jest prosta: woda nie rozlewa się "łatą" po lakierze, tzn. że wosk trzyma się na lakierze, powierzchnia jest "tłusta" i napięcie powierzchniowe wody sprawia, że łączy się w krople, ponieważ napiecie powierzchniowe ciała stałego jest znacznie zmniejszone.
                                                    Najlepszym test już miałeś - jest warstwa ochronna ponieważ soki z drzew łatwo zeszły, co oznacza że warstwa ochronna nie pozwoliła im się wgryźć w lakier

Krople stykające się z ciałem stałym (wikipedia)
                                                    Ciecz stykając się z ciałem stałym może rozpływać się po całej jego powierzchni lub tworzyć krople przylegające do niego. Na granicy styku cieczy, ciała stałego i gazu ciecz tworzy zawsze taki sam kąt z powierzchnią ciała stałego, który nazywa się kątem zwilżania. Kropla przylegająca do powierzchni tworzy kształt odpowiadający minimum energii wszystkich sił działających na nią:

* przyciągania ziemskiego (najistotniejsza),
                                                    * powierzchniowej ciała stałego,
                                                    * napięcia powierzchniowego cieczy.

W zależności od warunków krople mogą przybierać kształt najczęściej spłaszczonej elipsoidy[4] lub rzadziej wycinka kuli.

Przykładem cieczy o bardzo dużym napięciu powierzchniowym jest rtęć, jej powierzchnia styku z większością materiałów jest bardzo mała, kulki łatwo toczą się. Ciecze o małym napięciu powierzchniowym formują na powierzchni bardziej spłaszczone struktury zwane batonnetami[5].

Na krople spływające po powierzchni ciał stałych silny wpływ ma też faktura i kształt tej powierzchni. Krople spływające bardzo rzadko miewają kształt zbliżony do kuli, są one dodatkowo deformowane przez niesymetryczność zjawiska przylegania (histereza adhezji), polegające na tym, że w miejscu napływania (dolegania) cieczy kąt zwilżania jest większy od statycznego, a w miejscu odpływania – mniejszy. Przy dużej prędkości spływu istotne znaczenia dla kształtu ma też tarcie wewnętrzne oraz dynamika płynu.

Komentarz

Pracuję...